Romana  English 
  

Noutăţi

 • » Iulie 2020
  Joi 30 iulie 2020 în cadrul Ședinței Ordinare a Consiliului Local Iași, a fost adoptat....continuare
 • » Mai 2020
  Având în vedere că noile reglementări privind starea de alertă fac ....continuare
 • » Aprilie 2019
  Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi, organizează în data de 03.05.2019, ora 10,00, la Sediul Asociaţiei din str. Agatha Bârsescu nr.12 concurs pentru ocuparea următoarelor posturi....continuare
 • » Iunie 2016
  În data de 27.07.2016 ora 17,00 la Primaria Municipiului Iasi, sala Vasile Pogor, se va desfășura ședința de dezbatere publică....continuare
 • » Mai 2016
  Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi, organizează în data de 24.05.2016, ora 10,00....continuare
 • » Martie 2016
  În data de 15 Martie 2016, Municipiul Iași, titular al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creștere Iași....continuare
 • » Mai 2015
  În data de 29 Mai 2015, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași începând cu ora 14:00 a avut loc....continuare
 • » Martie 2015
  Cetăţenii din zona polului de creştere Iaşi sunt invitaţi în perioada....continuare
 • » Ianuarie 2015
  Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi organizează Târgul locurilor de muncă în perioada ....continuare

  

Regenerare Urbana

În noul context metropolitan, Municipiului Iasi îi revine un rol central în promovarea imaginii, a esentei specificului si prestigiului zonei la nivel national si european; programele de regenerarea urbana constituie instrumente puternice si comprehensive de abordare a valorilor identitare, patrimoniale, economice si se bazeaza pe abordarea în parteneriat regional, interinstitutional si intersectorial a dezvoltarii si consolidarii rolurilor Zonei Metropolitane Iasi în teritoriu.

Este cunoscut interesul Primariei Municipiului Iasi si al Consiliului Judetean în revitalizarea patrimoniului si activitatile desfasurate deja în regenerarea zonei centrale a Municipiului Iasi prin programele care urmaresc dezvoltarea afacerilor, restaurarea obiectelor de patrimoniu cu valoare istorica si arhitecturala, revitalizarea generala a imaginii urbane.

În urma unui studiu de marketing privind serviciile de regenerare urbana în România, initiat de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si elaborat de Agentia de Dezvoltare Metropolitana Iasi, Zona Metropolitana Iasi a fost selectionata pentru initierea unui proiect de regenerare urbana. În acest context, Ambasada Marii Britanii si Departamentul pentru Comert si Investitii, Asociatia Zona Metropolitana Iasi si Primaria Municipiului Iasi si-au reunit eforturile pentru reusita proiectului care se desfasoara prin Agentia de Dezvoltare Metropolitana.

Proiectul a debutat în luna iulie a acestui an cu o vizita de schimb de experienta a factorilor de decizie ai Primariei Municipiului Iasi în câteva orase din Marea Britanie cunoscute pentru reusitele în regenerare urbana. Experienta oraselor Marii Britanii în acest domeniu a generat contributii de valoare internationala si constituie o sursa de inspiratie foarte valoroasa pentru autoritatile locale din România si specialistii români din domeniile urbanismului si a managementului urban.

Un pas important în abordarea programelor de regenerare îl constituie structurarea parteneriatelor metropolitane si constientizarea proiectelor prioritare care pot constitui subiect al fondurilor de regenerare. Factorii cheie locali si metropolitani sunt cei care, pornind de la inventarierea tendintelor de evolutie si a potentialului de dezvoltare, structureaza demersul strategic pentru dezvoltarea durabila si regenerarea economica si sociala.

În 17 si 18 octombrie partenerii în cadrul proiectului organizeaza prima întâlnire de lucru adresata initierii parteneriatului si fundamentarii proiectelor de regenerare pentru Zona Metropolitana Iasi, la Sala Mare a Primariei Municipiului. Seminarul si Atelierul de lucru au în vedere crearea unui sistem adaptabil si creativ de parteneriate între actorii urbani implicati în regenerarea integrata, dezvoltarea economica locala si metropolitana, pe baza scopurilor si proiectelor comune, sistem care sa furnizeze informatii, schimburi de experienta, tehnici profesionale specifice pentru dezvoltarea si consolidarea capacitatii de a actiona împreuna în regenerarea urbana.

  

ZMI